Studenții și rezidenții reprezintă elementul central al preocupărilor noastre universitare, fiind esențiali pentru Universitatea noastră în îndeplinirea misiunii de generare și transfer de cunoștințe către societate prin intermediul educației competente.
În perioada 2020-2023 s-a urmărit cu perseverență și asiduitate îmbunătățirea procesului educațional centrat pe student prin promovarea unor programe academice în concordanță cu cerințele europene și cu nivelul actual de cunoaștere, dezvoltare și inovare, permițând studenților să își dezvolte atât cunoștințele teoretice și abilitățile practice, cât și personalitatea, în funcție de talentul și aspirațiile proprii.
Corespondența dintre rezultatele învățării și calificarea universitară a fost în permanență luată în considerare, în contextul actual al formării studenților pentru profesii liberale, reglementate general și sectorial în UE și al liberei circulații a persoanelor în UE sau în țări terțe, care face ca profesioniștii din România să manifeste cea mai puternică tendință de emigrare din toate timpurile.
REZIDENȚIAT - Promovabilitate de peste 90% a candidaților absolvenți ai UMFCD în fiecare an (Tabel 4).
ȘCOALA DOCTORALĂ - în mandatul 2020-2023, a înregistrat progrese remarcabile, reflectate în creșterea numărului de conducători de doctorat, în creșterea numărului de studențil doctoranzi admiși și de titluri doctorale acordate (Tabel 5). Încurajarea participării doctoranzilor şi a cadrelor didactice la competiţiile pentru burse de cercetare doctorală şi postdoctorală în ţară şi străinătate a fost realizată instituțional prin sprijinirea participării unui număr de 54 de studenți-doctoranzi și 26 de cercetători postdoctorali care au beneficiat de burse în cadrul proiectului POCU Net4SCIENCE: Reţea de cercetare doctorală și postdoctorală aplicativă în domeniile de specializare inteligentă Sănătate și Bioeconomie, contract de finanțare POCU/993/6/13/154722, la care UMFCD a avut calitatea de benefciar.
În perioada 2021 - 2023 UMFCD a fost beneficiar în proiectul POCU/918/4/8/149892” Program postuniversitar de formare în economia sănătății [HEALTHESIS]”. În cadrul acestui proiect s-a dezvoltat un nou program postuniversitar în economia sănătății – domeniu de referință pentru îmbunătățirea performanței sistemelor de sănătate, aflat în plină dezvoltare la nivelul UE. Proiectul a avut ca parteneri Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca și a beneficiat de colaborări cu experți din universități internaționale și experți naționali din domeniul economic. A fost elaborat și aprobat de Senatul universitar Regulamentul de organizare și desfășurare a noului program de studii postuniversitare, care a fost înscris în Registrul Național al Programelor Postuniversitare (RNPP) și a fost furnizat pentru 180 de angajați din instituții publice de sănătate, dintre care jumătate au fost formați în UMFCD. Acest demers este în direcția recomandărilor ARACIS de dezvoltare a oportunităților de formare postuniversitară în UMFCD.
Totodată, în cadrul proiectului s-a înființat la nivelul universității Centrul de Studii Postuniversitaire în Economia Sănătății și s-a modernizat baza materială a universității, inclusiv prin achiziția de noi sisteme de transmitere video și respectiv a accesului permanent la o selecție de resurse electronice de economia sănătății de la Oxford Academic, care a devenit parte din Biblioteca virtuală a universității. Nu în ultimul rând, a fost înființată Rețeaua universitară Healthesis, care are ca scop susținerea și dezvoltarea domeniului economiei sănătății la nivel național, prin activități de formare, cercetare și schimburi de bune practici la nivel național și internațional.
Universitatea noastră a înregistrat în ultimii ani o creștere semnificativă în ceea ce privește numărul de studenți și programele academice oferite, reflectând astfel angajamentul asumat de a oferi o educație de înaltă calitate și de a se adapta la nevoile în schimbare ale societății.
Creșterea substanțială a cifrei de școlarizare la toate capitolele, precum și adaptarea planurilor de învățământ la standardele ARACIS, a fost acompaniată de o necesitate de redimensionare a personalului didactic(Tabel 6), care a crescut de la 2.080 de cadre didactice în 2019 la 3.076 în 2023, menținând totuși constant procentul de ocupare a posturilor de aproximativ 66%. Față de perioada 2019-2020 se observă în perioada 2022-2023 o creștere a gradului de ocupare cu profesori și conferențiari de la un procent de 21,75% la 25,33%, procent obligatoriu pentru îndeplinirea standardelor în vederea evaluării periodice și acreditării ARACIS.
Ca instituţie de cercetare avansată, UMF ”Carol Davila” vizează obținerea unei poziții strategice în spațiul european/ internațional, prin rezultatele înalt performante ale cercetării.
Cercetarea științifică avansată este un pilon esențial în menținerea sănătății populației, iar UMFCD se implică activ în identificarea unor soluții inovative pentru diminuarea și eliminarea principalelor cauze de morbiditate și mortalitate, pentru promovarea metodelor de prevenție timpurie.
La nivel instituțional se promovează excelența și competitivitatea în cercetare ca mijloc de dezvoltare intrinsecă și de formare a unor specialiști capabili să răspundă provocărilor viitorului, se încurajează o abordare participativă, în care cetățenii contribuie la definirea obiectivelor cercetării medicale, iar etica și integritatea morală sunt principii fundamentale care ghidează întreaga activitate de cercetarea științifică.
În ceea ce privește activitatea de cercetare, o direcție strategică din Planul managerial 2020-2023 a fost creșterea competitivității la nivel național și internațional prin consolidarea cercetării științifice, cu accent pe calitatea acesteia. UMFCD este o universitate care, prin misiunea sa, promovează excelența și competitivitatea. La începutul mandatului actualei echipe de conducere, în anul 2020, UMFCD era cotată între pozițiile 201-300 în ”Academic Ranking of World Universities” (Top Shanghai), pe domeniul ”Medical Sciences”. În clasificarea URAP, clasificare internațională bazată pe rezultatele cercetării indexate în ”Web of Science”, pentru perioada 2019-2020, UMFCD se situa la nivel mondial pe poziția 1027.
În acest context, unul din principalele obiective asumate a fost accelerarea eforturilor de transformare a UMFCD într-o Universitate de elită pe plan mondial, cu vizibilitate și impact internațional, una din primele 100 de Universităţi de profil ale lumii, printr-o atitudine responsabilă, deschisă şi flexibilă, promovând principiul de investiție pentru performanță. Astfel, la ora actuală, în metarankingul național aferent anului 2022 (publicat pe 12.05.2023) (https://www.edu.ro/raport_metaranking_national_2022), UMFCD se poziționează pe locul 5 la nivel național, în creștere cu 3 poziții față de anul 2021 (Figura 4). Această tendință ascendentă este rezultatul optimizării mecanismelor instituționale de gestionare eficientă a resurselor CDI, și se datorează eforturilor susținute de implementare a Planului strategic, de creștere a vizibilității UMFCD, de susținere a implicării în consorții interdisciplinare de cercetare, de conectare la rețele internaționale de prestigiu, dar și de susținere financiară a publicării în regim Open Access în reviste situate în cuartilele Q1 și Q2. În plus, s-a realizat și creșterea gradului de conștientizare la nivelul comunității academice asupra oportunităților și acțiunilor de sprijin instituțional dedicate cercetării de excelență.
Un aspect important al activităților desfășurate în decursul anului 2023 a fost constituit de implementarea unei strategii care vizează accederea UMFCD în alte clasamentele globale. Astfel, UMFCD a fost inclusă pentru prima oară în THE World University Rankings pentru anul 2024, clasament publicat la 27 septembrie 2023. In această ediție a rankingului global, UMFCD s-a poziționat în clasament în intervalul 801-1000, cea mai buna clasificare dintre Universitățile din România (https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2024/worldranking#!/length/25/locations/ROU/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats).
La data de 26 octombrie 2023 a fost publicat clasamentul THE pe domenii, unde de asemenea UMFCD a fost inclus pentru prima oară, clasându-se între pozițiile 601-800 pentru domeniul “Clinical and Health”, cea mai buna clasificare la nivel național dintre universitățile de profil. De asemenea, se urmărește includerea UMFCD în clasamentele QS World University Rankings, proces care se află în stadiul de raportare a datelor pentru includerea în clasamentele pe domenii (întrucât clasamentul global QS World University Rankings include doar universități de tip comprehensiv, nicio Universitate de Medicină și Farmacie nu este eligibilă pentru a fi inclusă în acesta).
Pentru anul 2023 s-a constatat o creștere semnificativă a prezenței UMFCD în clasamentele pe domenii. Astfel, în Shanghai Ranking's Global Ranking of Academic Subjects (GRAS), Universitatea și-a menținut poziția 101-150 globală (din 500 universități clasificate) pentru domeniul “Clinical Medicine”, dar în plus, în anul 2023 a accesat alte 2 clasamente pe domenii, ocupând poziția 151-200 (din 500) pentru domeniul „Public Health” și respectiv 151-200 (din 400) pentru domeniul “Medical Technology”, fiind singura Universitate din România inclusă în aceste clasamente.
Prezența UMFCD în clasamentele globale și pe domenii este prezentată în Tabelul 7.
În mandatul actual, au fost inițiate și derulate acțiuni pentru implementarea unor politici și strategii de cercetare relevante la nivel european prin :
În perioada 2020-2023 infrastructura comună de cercetare în UMFCD a fost consolidată prin:
În perioada 2020-2022, la nivel instituțional, a fost înregistrată o creștere continuă a numărului de articole publicate, de la aproximativ 1000 în 2020, la peste 1500 în 2022. În anul 2022, dintre articolele care au fost indexate în platforma Web of Science (1143 articole și 362 review), 155 sunt apărute în reviste din top 10%, iar 23 în top 1%.
Este de remarcat totodată strategia echipei de conducere a UMFCD privind creșterea calității articolelor publicate concretizată prin creșterea numărului de articole în cuartilele Q1 și Q2 (Figura 5).
Cel mai mare număr de articole ISI publicate în perioada 2019-2022 sunt pe domeniile Clinical Medicine (1573), Human Biology Sciences (512), Chemistry (413), Biological Sciences (374), Pharmaceutical Sciences (328), respectiv Public Health (326). Creșterea numărului și al impactului articolelor publicate în aceste domenii au permis menținerea pentru al treilea an consecutiv în intervalul 101-150 al domeniului Clinical Medicine în clasamentul Shanghai GRAS, precum și includerea în anul 2023 în prima jumătate a clasamentelor pe domeniile Public Health și Medical Technologies, fiind singura universitate din România prezentă în acestea (Figura 6).
Ca urmare a politicii instituționale de stimulare a activității de cercetare și de diseminare a rezultatelor cercetării, începând cu anul 2021, UMFCD a devenit lider la nivel național în ceea ce privește numărul de articole ISI publicate anual, depășind atât universitățile cu caracter comprehensiv, cât și institutele de cercetare (Figura 7).
Tot în această perioadă, UMFCD a ocupat detașat locul I la nivel național în ceea ce privește numărul de citări din Web of Science (Figura 8).
Obiectivul de creștere a calității articolelor în acest mandat a fost atins, UMFCD ocupând la nivel național, atât in anul 2021, cât și în anul 2022 prima poziție între universitățile de profil din punctul de vedere al numărului de articole Q1 (Figura 9).
Excelența prin internaționalizare a reprezentat un criteriu principal al strategiei privind activitatea CDI din cadrul UMFCD. În această perioadă am reușit să consolidăm dimensiunea internațională a activității de cercetare, ceea ce a asigurat și va asigura o mai bună valorificare a rezultatelor CDI, o creștere a vizibilității și competitivității UMFCD (Figura 10).
Putem afirma că excelența în cercetare a fost asimilată ca direcție de acțiune în rândul comunității academice. Astfel, în acești ani s-a înregistrat o creștere continuă în ceea ce privește impactul și influența rezultatelor diseminate în articole publicate în reviste din top 10%, respectiv 1% al domeniului (Figura 11).
În ceea ce privește proiectele de cercetare, am urmărit stimularea accesării de fonduri suplimentare dedicate cercetării științifice prin depunerea de cereri de finanțare în competiții naționale/internaționale, susținerea și încurajarea contractelor de cercetare încheiate cu mediul economic privat și ONG-uri. Pe durata acestor patru ani, în universitatea noastră, numărul proiectelor de cercetare a crescut continuu, iar sumele totale atrase prin aceste proiecte au înregistrat o creștere cu 100% în 2022, comparativ cu anul 2020. O creștere remarcabilă a fost înregistrată pentru proiectele din cadrul programului Horizon, pentru care sumele atrase au crescut cu 120%, iar numărul acestora a crescut de 4 ori.
De asemenea, au fost câștigate 26 de proiecte finanțate prin Fondul de dezvoltare instituțională, bugetul atras fiind de 7.507.000 lei. Tot în această perioadă a fost câștigat, cu punctaj maxim la nivel național, proiectul “Susținerea excelenței CDI în Domeniul Sănătate și creșterea competitivității Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București pentru atingerea Statutului de Lider Regional European” (PFE_33/2021), care a atras fonduri în valoare de 7.268.000 lei.
Dinamica fondurilor atrase prin activitatea de cercetare a urmat un trend ascendent, în 2022 înregistrându-se o creștere de 36% față de anul 2020 (Figura 12).
Prin Planul Național de Redresare și Reziliență au fost atrase fonduri de peste 25.000.000 lei prin proiectele: PNRR, Pilonul VI, Componenta C15, Investiția 16 „Centrul digital de training în tratamentul minim-invaziv și intervențional” respectiv Pilonul III, secțiunea I5. Înființarea și operaționalizarea Centrelor de Competență PNRR-III-C9-2022 – I5, Crearea, operaționalizarea și dezvoltarea Centrului Național de Competență în Domeniul Cancerului”.
Preocuparea constantă pentru consolidarea excelenței în cercetare, pentru creșterea vizibilității și competitivității UMFCD, pentru îmbunătățirea profilurilor cercetătorilor UMFCD și ale personalului suport pentru cercetare, cu o referire specială la cercetătorii aflați la început de carieră a fost o altă direcție a echipei de conducere din mandatul 2020-2024.
Realizările principale în acest sens s-au concretizat prin coordonarea unui proiect de tip Twinning - Horizon-Widera-2021- “Pregătire în protocoale translaționale pentru diagnosticul minimal invaziv și terapie în cancerele pancreatico-biliare” (TRIP), a 2 proiecte POCU: POCU/918/4/8/149892 „Program postuniversitar de formare în economia sănătății [HEALTHESIS]”, respectiv POCU/993/6/13/154722 „Net4SCIENCE: Rețea de cercetare doctorală și postdoctorală aplicativă în domeniile de specializare inteligentă Sănătate și Bioeconomie”, proiecte care au atras în universitate o sumă de peste 16.000.000 lei.
În vederea identificării corecte a oportunităților de valorificare a rezultatelor cu potențial de piață a fost încurajată activitatea de brevetare, în această perioadă fiind înregistrate 27 Cereri de brevet de invenție și acordate 4 Brevete de invenție. De asemenea, pentru promovarea acestor rezultate ale activității de cercetare, a fost susținută participarea la peste 20 de Saloane de Inventică internaționale, unde invențiile prezentate au obținut peste 30 de premii.
Pentru stimularea includerii studenților în activități de cercetare am organizat o serie de workshop-uri și webinarii atât în format fizic, cât și on line, am inițiat o serie de cercuri științifice studențești, am susținut activitățile Medical Research education, precum și organizarea sesiunilor de comunicări științifice studențești. De asemenea, am încurajat și susținut organizarea unor manifestări științifice studențești de anvergură, dintre care ,,International Medical Students Congress of Bucharest” (IMSCB), organizat de către Societătea Studenților în Medicină din București (SSMB) în strânsă colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie ,, Carol Davila” din București, a ajuns la cea de-a șaptea ediție în 2023.
În mandatul 2020-2024 Congresul UMF “Carol Davila” din București, eveniment anual cu un important rol educațional pentru comunitatea medicală din România, a ajuns la cea de-a XI-a ediție. Desfășurarea în format hybrid, între anii 2020-2024 a permis creșterea impresionantă a numărului de participanți (11.000 în 2022, 18 200 în 2023), organizarea unor evenimente comune cu instituții, societăți și universități din străinătate ( 2021- FEAM, 2023- Universitatea din Palermo, Societatea Europeana pentru Microbiologie Clinica si Boli Infecțioase), invitarea unor cercetători de prestigiu din străinătate, care au susținut key note lectures. Congresul consolidează inițierea celor la început de drum, evoluția prin educație continuă a celor activi în cariera medicală și excelență prin cercetarea științifică, întărind sentimentul de apartenență la o comunitate puternică și relevantă.
Aceste evenimente științifice de amploare au fost esențiale pentru creșterea vizibilității UMFCD și vor fi susținute și dezvoltate și în viitor.
În mandatul actual, UMFCD a întreprins o serie de acțiuni remarcabile pentru susținerea și recunoașterea performanțelor cadrelor universitare și studenților, unele în premieră.
Numiri profesori emeriți: 19 profesori
Acordarea gradației de merit - 455 cadre didactice
Am susținut și extins programul “Publish not perish” în vederea facilitării accesului deschis la rezultatele de cercetare obținute în universitate. În acest sens, în perioada 2020-2022, a fost susținută financiar publicarea unui număr de 471 articole, buget total alocat fiind de 3,5 milioane lei (Figura 13).
De asemenea am acordat prin competiție internă, granturi de cercetare “Carol Davila”, iar tinerilor cercetători care au obținut premiul I în cadrul sesiunii “Young Investigator” a fiecărei ediții a Congresului UMFCD, le-au fost asigurate fonduri pentru participarea la manifestări științifice internaționale de prestigiu în domeniu.
Burse pentru studenți (Figura 14):
- creșterea fondului de acordare burse cu 19% în 2023 față de anul 2019 precum și introducerea unor noi categorii de burse (sportive, cultural artistice etc)
Sprijin pentru studenți:
Activități, Evenimente și Proiecte Studențești
Societatea Antreprenorială Studențească (Figura 16) a fost înființată în 2020 și a sprijinit desfășurarea diferitelor proiecte, workshop-uri și cursuri de dezvoltare antreprenorială.
ALUMNI UMFCD: proiecte și evenimente pentru absolvenți și studenți, inclusiv Gala ALUMNI și acordarea titlului de Ambasador ALUMNI.
Activități extracurriculare și evenimente studențești: organizarea a peste 40 de activități extracurriculare și evenimente la care au participat peste 10000 de studenți în perioada 2021-2023.
Ultimii patru ani au reprezentat, la nivel global, o perioadă aparte, cu provocări și dificultăți dar și cu oportunități și transformări. Cu atât mai mult în mediul universitar și medical, într-o lume în care mobilitatea și schimbul de informații la nivel internațional este regula. În domeniul internaționalizării, principalele obiective avute în vedere au fost asigurarea accesului unui număr cât mai mare din membrii comunității noastre academice la manifestări științifice și de formare profesională, creșterea numărului de mobilități prin programul ERASMUS PLUS, eficientizarea campaniilor de promovare a universității noastre în mediul online și la târgurile educaționale internaționale, găsirea de noi parteneri academici interni și internaționali și semnarea de noi acorduri de colaborare, dezvoltarea de noi programe educaționale în limbi de circulație internațională și creșterea competiției și asigurarea unei selecții pe criterii valorice în recrutarea de studenți internaționali.
Mobilitățile internaționale
În intervalul ianuarie 2020 – noiembrie 2023 (data întocmirii prezentului raport), Biroul pentru Cooperare Europeană și Internațională a emis un număr de 1689 de decizii de deplasare în țară și străinătate în scop științific și profesional, dintre care 945 de decizii de deplasare în străinătate ale cadrelor didactice la diverse manifestări științifice internaționale finanțate din fondurile personale ale participanților, un număr de 405 de decizii de deplasare în străinătate din fonduri de cercetare științifică pentru participări la congrese și manifestări internaționale și pentru activități de cercetare derulate în comun de membrii comunității noastre universitare cu partenerii lor din străinătate, un număr de 42 de decizii de deplasare în străinătate pentru efectuarea unor stagii profesionale cu durata între o lună și 12 luni, un număr de 297 de decizii de deplasare în țară și străinătate pentru participarea cu lucrări științifice la diverse manifestări științifice și congrese internaționale suportate parțial din fonduri ale universității noastre și un număr de 332 de decizii de deplasare în cadrul Programului ERASMUS PLUS pentru care s-a alocat un sprijin financiar de 2250 lei / participant din fondurile proprii al UMF “Carol Davila” (Figura 17).
Programul ERASMUS PLUS
În domeniul activității programului Erasmus + (acțiunea KA103 – mobilități de studiu, traineeship și predare în învățământul superior), numărul de mobilități a fost, în perioada 2020-2023, în creștere față de 2016-2020. Deplasările studenților noștri s-au efectuat în Franța (Lyon, Marseille, Paris, Toulouse, Montpellier, Nice), Germania (Marburg, Bochum, Halle, Stutgart, Munchen, Saarland, Augsburg, Dortmund, Kiel, Holstein), Spania (Madrid), Austria (Viena), Italia (Bari, Bologna, Firenze, Palermo, Perugia, Roma, Napoli, Pisa, Padova), Irlanda, Olanda, Portugalia, Suedia, Turcia (Figura 18-19).
Participanții la mobilitățile de lungă durată (SMS) au fost studenți de la Facultatea de Medicină (marea majoritate), Facultatea de Stomatologie, Facultatea de Farmacie și Facultatea de Moașe și Asistență Medicală, situația detaliată, inclusiv cea a fondurilor alocate universității noastre de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), fiind ușor de urmărit în tabelul 8.
În ceea ce privește mobilitățile de studiu destinate studenților, în fiecare an universitar din perioada 2020-2023, procesul de selecție s-a desfășurat în perioada martie-aprilie, după un regulament public, afișat pe website-ul universității noastre (https://umfcd.ro/wp-content/uploads/2018/11/Regulament-Studenti-Erasmus-Outgoing-2016.pdf).
Una dintre cele mai importante realizări a acestei perioade a fost creșterea foarte importantă, cu 300%, a mobilităților de tip tranineeship (SMP), care se desfășoară pe perioada vacanței de vară și reprezintă pentru studenții noștri o oportunitate excelentă să aibă o experiență profesională dar și umană și culturală în mediu universitar într-o altă țară europeană parteneră.
În perioada 2020-2023 un număr de 215 de studenți străini au efectuat mobilități ERASMUS de studiu la UMF București. Studenții străini Erasmus ”incoming” au provenit în principal de la Universitățile din Perugia, Bologna, Palermo, Bari, Padova, Roma, Napoli, Pisa, Ancona, Firenze (Italia), Lyon (Franța), Thessaloniki (Grecia), Istanbul (Turcia), Cadiz (Spania) și, în număr mai mic, de la alte universități partenere (Figura 20).
Acordurile de cooperare instituțională (internaționale și naționale)
Lista completă a acordurilor încheiate de către UMF București cuprinde un număr de 147 de acorduri inter-instituționale. Acordurile inactive (al cărui termen inițial convenit de părțile academice a expirat) sunt renegociate și reînnoite în funcție de solicitările membrilor comunității academice și în funcție de disponibilitatea universităților partenere pentru desfășurarea unor mobilități / activități de cercetare în colaborare cu Universitatea noastră. Acordurile inter-instituționale generale reprezintă un cadru larg, fără obligații financiare ale părților, care permit colaborarea și desfășurarea în comun de activități specifice. Mai jos, în figura 21 este prezentată evoluția numărului de acorduri în perioada 2020-2023.
Recrutarea studenților internaționali
O preocupare importantă a universității noastre, în mod firesc, este atragerea de studenți internaționali. Pe de o parte, taxele de studii ale acestora constituie sursa principală a veniturilor proprii ale universității, fără de care în perioada actuală nu am putea supraviețui, performa și investi în dezvoltare și modernizare. Numărul maxim de studenți la programele de studii în limbi de circulație internațională (engleză, pentru medicină și stomatologie și franceză, pentru farmacie) este stabilit de către ARACIS, conform solicitărilor și normelor specifice. Pe de altă parte, Consiul de Administrație al UMF “Carol Davila” analizează oportunitățile de repartizare a resurselor umane și infrastructurii existente pe programele de studii existente, propune Senatului care decide, în final. În plus, a avea studenți internaționali într-un procent mare înseamnă mult mai mult decât o proiecție bugetară, și anume internaționalizare instituțională, crearea de multiple conexiuni și cooperări (ca exemplu, relația cu instituțiile din Israel), o clasare mai bună în rankingurile internaționale, recunoaștere profesională, prin alumni, în diferite zone ale lumii.
În perioada 2020-2023, s-au realizat mai multe activități care au adus un plus de eficiență recrutării de studenți internaționali. Mai întâi s-a optimizat metodologia de admitere a acestora, ținându-se cont atât de performanțele globale în pregătirea de ciclu educațional inferior dar și de pregătirea în anumite domenii conexe științelor medicale (biologie, fizică, chimie, științele naturii, etc.). În 2023 s-au organizat, pentru prima oară, chiar două sesiuni de admitere a studenților internaționali, în perioada mai-iunie și în perioada august-septembrie, pentru o acoperire mai bună a posibilităților de adresare din diverse regiuni și țări, care fiecare au calendarul și specificul lor. Apoi, s-a reușit împlinirea unui obiectiv extrem de important – crearea a două noi programe de studiu în limbi de circulație internațională la universitatea noastră, și anume stomatologie în limba engleză și farmacie în limba franceză. În acest fel, au fost atinse obiectivele de internaționalizare prevăzute în planul strategic instituțional. În ceea ce privește promovarea universității noastre am optat pentru parteneri de un profesionalism de necontestat, continuând colaborarea principală cu compania britanică STUDY INTERNATIONAL (https://www.studyinternational.com/university/carol-davila-university-of-medicine-and-pharmacy/), cu website-ul EUROEDUCATION (https://www.educateabroad.net/euro/ro003.htm), cu ambasada Franței și Institutul Francez de la București, cât și cu alți parteneri pentru obiective punctuale.
Mai jos, în figura 22, se poate observa dinamica studenților internaționali admiși în anul întâi în universitatea noastră.
Consorții universitare
Perioada 2020-2023, în ciuda dificultăților extrem de importante generate de pandemia COVID-19, s-a caracterizat printr-un efort constant al echipei de internaționalizare de a integra universitatea noastră în consorții universitare de prestigiu la nivel european și global.
S-au reușit, după negocieri cu diferite consorții, două integrări internaționale importante, UMF “Carol Davila” devenind membru cu drepturi depline în European University Association (https://eua.eu/about/member-directory.html) și în consorțiul UNICA, al universităților din capitalele europene (https://www.unica-network.eu/member-university/).
Avantajele din aceste afilieri se amplifică în funcție de interesul comunității noastre universitare de a se implica în diferite acțiuni și proiecte ale acestor consorții.
În ceea ce privește Inițiativa Universitatea Europeană, așa cum ne-am angajat în planul strategic, am deprins numeroase acțiuni pentru a identifica un consorțiu la care am putea adera. Anul trecut, în 2022, am îndeplinit formal toate cerințele pentru apelul de extindere al Consorțiului “European University of Well-Being” (https://www.euniwell.eu/about/our-alliance) dar, din păcate, în urma competiției de extindere a fost selectată o altă universitate (Santiago de Compostella). Mai departe, anul acesta, în 2023, am participat la discuțiile de extindere ale unei alte alianțe, European Universities Consortium (https://europeanuniversities.eu/new/) s-au încheiat după primul meeting, având în vedere că primul lor obiectiv este recrutarea de studenți internaționali prin târguri educaționale de PR, cu mobilități extensive în diverse regiuni ale lumii, iar al nostru nu este acesta.
În continuare însă avem în strategie pe o poziție prioritară aderarea la inițiativa European University, întreaga echipă de internaționalizare documentându-se pe această temă.
UMFCD dispune de spaţii şi imobile destinate activităţilor specifice programelor de studii derulate (săli de curs, laboratoare, bibliotecă, cămine, cantină, terenuri de sport).
Până în 2019 universitatea îşi desfăşura activitatea de predare într-un număr de peste 180 de amfiteatre şi săli de curs, totalizând o suprafaţă de peste 16.379 mp.
Activitatea de lucrări practice şi seminarii se desfăşura în disciplinele clinice şi preclinice, în spaţii totalizând o suprafaţă de peste 15.313 mp.
Între 2020 și 2023, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila (UMFCD) a realizat progrese semnificative în extinderea și modernizarea infrastructurii sale, contribuind la îmbunătățirea experienței educaționale și de cercetare pentru studenți și cadre didactice:
1.Noua clădire a facultății de Stomatologie (Figura 23): în colaborare cu Primăria Sectorului 4, universitatea a dezvoltat o clădire modernă pentru Facultatea de Stomatologie. Aceasta include un Amfiteatru Educațional și un Centru Medical Multifuncțional dotat cu 64 de unituri dentare, săli de curs, laboratoare, o sală de operații și alte echipamente stomatologice de ultimă generație.
2. Centrul de inovație și eHealth (Figura 24): situat pe Strada Pitar Moș nr. 21, acest centru de 1000 mp include nucleul de simulare medicală, nucleul de printare 3D, nucleul de analiză Big Data, nucleul de soluții digitale și tehnologii inovative, precum și spații pentru medicina spațială și activitățile Fundației UMFCD.
3. Dezvoltare Centru de cercetări interdisciplinare in stomatologie și extinderea Simulării Medicale (Figura 25): Prin achiziția unui imobil pe Strada Thomas Masaryk nr. 19, cu o suprafață utilă de 2.132 mp, UMFCD a operaționalizat Centrul Interdisciplinar de Cercetare și Dezvoltare în Stomatologie, incluzând Laboratorul de Tehnici Digitale în Stomatologie și Laboratorul de Culturi Celulare și Biochimia Salivei și a extins Departamentul de Simulare Medicală.
4. Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică: achiziționarea unui nou imobil pe str. Delea Veche nr. 22, Sector 2, cu o suprafață utilă de 3.340 mp, este dedicat dezvoltării acestui institut și a laboratoarelor de cercetare ale UMFCD, bazându-se pe conceptul de open science (Figura 26).
Figura 26. Institut Cercetare Dezvoltare în Genomică
5. Modernizarea campusului UMFCD: Lucrări de reabilitare și dotare cu mobilier modern au fost efectuate în căminele U1, U6 și U4. Căminul Bolintineanu este în curs de reabilitare, iar căminele B1, B2, A2 au beneficiat de reparații curente. Sălile de lectură din căminele U1, U2, U3, U4, U5, U6, B1, B2 și E au fost, de asemenea, amenajate. Căminele E, B1 și B2 au fost intabulate în administrarea UMFCD( Figura 27) . Lucrări de renovare au fost efectuate la bazinul de înot și la baza sportivă, îmbunătățind condițiile pentru activitățile fizice și de recreere.
6. Proiectul BEI pentru Palatul Facultății de Medicină: contract semnat cu Banca Europeană de Investiții de finanțare pentru reabilitarea Palatului Facultății de Medicină și construcția unui centru de cercetare modern. UMFCD beneficiază prin acest contract de asistență tehnică gratuită de la BEI pentru acest proiect strategic.
Aceste realizări reflectă angajamentul UMFCD de a oferi un mediu academic și de cercetare de înaltă calitate, adaptându-se continuu la cerințele moderne educaționale și de cercetare.
Temelia clădită în perioada 2016-2019 în domeniul digitalizării a permis UMFCD să continue și să extindă transformarea digitală între 2020 și 2023, cu accent pe implementarea și utilizarea tehnologiilor de învățare online, digitalizarea administrativă, modernizarea infrastructurii IT și consolidarea brandului universității în mediul digital. Aceste eforturi au inclus:
Implementarea și utilizarea tehnologiilor de învățare online:
Utilizarea tehnologiilor digitale în activități practice și seminarii:
Infrastructura IT și accesul la resurse digitale:
Consolidarea brandului UMFCD și a comunicării digitale:
Digitalizarea administrativă:
În ultimii ani, UMFCD a experimentat o schimbare semnificativă în structura cheltuielilor sale, influențată în mare parte de creșterea resurselor umane și intensificarea activităților de investiții. Această evoluție a condus la o modificare a procentului cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor universității.
Creșterea resursei umane a fost un factor cheie în această transformare. Extinderea personalului, atât în cadrul corpului didactic, cât și al personalului administrativ și auxiliar, a fost necesară pentru a susține expansiunea și diversificarea programelor de studiu, cercetarea științifică și îmbunătățirea serviciilor pentru studenți. Această creștere a personalului precum și majorările salariale acordate în conformitate cu prevederile legale in vigoare au condus la o creștere a cheltuielilor de salarizare, însă, datorită eficientizării operațiunilor și diversificării surselor de venit ale universității, ponderea cheltuielilor de personal în totalul cheltuielilor a scăzut.
În paralel, UMFCD a realizat investiții semnificative în infrastructură, echipamente de ultimă generație, tehnologii pentru învățământul digital și modernizarea facilităților existente. Aceste investiții au fost esențiale pentru menținerea standardelor ridicate de educație și cercetare, precum și pentru asigurarea unui mediu propice dezvoltării profesionale și academice.
Pe lângă aceste schimbări, UMFCD a acordat o atenție deosebită recunoașterii și stimulării performanței profesionale. Implementarea gradațiilor de merit a reprezentat un pas important în acest sens, oferind recunoaștere și recompense financiare pentru cadrele didactice și personalul didactic și didactic auxiliar care au demonstrat un nivel înalt de excelență și dedicare în activitatea lor. Aceste stimulente au contribuit la motivarea și păstrarea talentelor de top în cadrul universității, consolidând astfel echipa UMFCD și calitatea educației oferite.
Astfel, scăderea procentuală a cheltuielilor de personal de la 83% la 64% (Figura 28) reflectă nu doar creșterea absolută a cheltuielilor de personal, ci și o creștere semnificativă a investițiilor în alte domenii esențiale, împreună cu un angajament ferm pentru recunoașterea și recompensarea performanței. Aceasta indică un echilibru sănătos între necesitățile de personal, investițiile strategice și stimularea excelenței profesionale, demonstrând o gestionare prudentă a resurselor și o orientare către inovare și excelență în cadrul UMFCD.
Fundația "Împreună pentru Educație și Sănătate" a luat naștere în 2021 din dorința de a fi un catalizator al activităților UMFCD, contribuind semnificativ la îmbunătățirea și extinderea oportunităților educaționale și de cercetare. Prin strângerea de fonduri, dezvoltarea parteneriatelor și susținerea inițiativelor inovatoare, fundația a sprijinit Universitatea în realizarea obiectivelor sale strategice (Tabel 9).
Activitățile fundației au inclus oferirea de burse pentru studenți și cercetători, finanțarea proiectelor de cercetare și investițiile în tehnologii avansate, toate contribuind la creșterea calității educației și cercetării. De asemenea, fundația facilitează colaborările interdisciplinare și internaționale, deschizând uși noi pentru comunitatea academică și studenții UMFCD.
În esență, Fundația "Împreună pentru Educație și Sănătate" este un partener vital pentru UMFCD, susținând experiența educațională a studenților și contribuind la avansul științific în domeniul sănătății. Rolul său de catalizator este crucial în modelarea unui viitor strălucit pentru universitate și pentru comunitatea pe care o servește.
În perioada 2020 – 2023, a fost elaborat un nou plan strategic de dezvoltare instituțională, pentru o perioadă de 8 ani (2021-2028). Noul plan a fost centrat pe creșterea calității și a competitivității la nivelul universității și a vizibilității acesteia pe plan internațional, prin promovarea și dezvoltarea unei culturi a calității în toate domeniile vieţii academice. A fost dezbătut în comunitatea academică, aprobat de senatul universității și postat pe site-ul universității și în prezent este în curs de implementare, servind drept instrument-cadru pentru coordonarea eforturilor de dezvoltare a universității. Pornind de la planul strategic, au fost elaborate planuri operaționale anuale, care au reprezentat instrumentele de bază pentru organizarea activității.
Acreditarea ARACIS și IAAR
SCIM
În vederea implementării adecvate a standardelor de control intern managerial, în conformitate cu prevederile Ordinului Secretariatului General al Guvernului nr. 600 / 2018 privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice s-a monitorizat și evaluat anual modul de implementare a celor 16 standarde prevăzute în OSGG nr. 600/2018 și s-a purtat un dialog permanent cu structurile din universitate privind obiectivele generale și specifice de activitate, activitățile procedurabile și procedurile care necesită a fi întocmite sau revizuite, actualizarea registrului riscurilor și lista funcțiilor sensibile.
În vederea îmbunătățirii SCIM, în perioada 2020 – 2023 au fost revizuite, sau actualizate toate procedurile operaționale și de sistem și s-a actualizat permanent registrul de riscuri.
S-a urmărit permanent asigurarea complianței activităților și proceselor din universitate la standardele ISO 9001:2015. În acest sens s-au realizat anual evaluări interne și externe ale structurilor și universitate.
În anul 2022 s-a realizat evaluarea externă de recertificare de către CERTIND, care s-a finalizat cu acordarea recertificării, pe baza următoarele concluzii
Din 2020 împreună, am demonstrat un angajament profund față de comunicare și deschiderea spre societate, organizând și susținând o serie de evenimente semnificative:
Congresul UMF “Carol Davila” din Bucureşti, eveniment anual cu un important rol educaţional pentru comunitatea medicală din România, a ajuns la cea de-a XI-a ediție. Desfășurarea în format hybrid, între anii 2020-2023 a permis creșterea impresionantă a numărului de participanți (11.000 în 2022, 18 200 în 2023), organizarea unor evenimente comune cu instituții, societăți și universități din străinătate ( 2021- FEAM, 2023- Universitatea din Palermo, Societatea Europeana pentru Microbiologie Clinica si Boli Infectioase), invitarea unor cercetători de prestigiu din străinătate, care au susținut key note lectures. Congresul consolidează inițierea celor la început de drum, evoluția prin educație continuă a celor activi în cariera medicală și excelența prin cercetarea științifică, întărind sentimentul de apartenența la o comunitate puternică și relevantă.
International Medical Students Congress of Bucharest constituie un eveniment știintific anualde mare anvergură coordonat de studenții UMFCD. In acest an, congresul se află la cea de-aVII-a ediție, consolidând poziția UMFCD ca un centru de învățare și inovare în domeniul medicalpentru studenți și pentru crearea unui mediu educativ și creativ interdisciplinar.
Hackathon4Health reprezintă un eveniment competitiv organizat anual, la care participă echipemultidisciplinare. Până în prezent, acest hackathon s-a desfășurat de trei ori, stimulând inovațiași colaborarea în domeniul sănătății digitale.
Concertul de Crăciun cu participarea Orchestrei Medicilor: edițiile din 2021 și 2022 au oferitun moment de sărbătoare și comuniune pentru comunitatea universitară și publicul larg, precumși dovada deschiderii comunității UMFCD către artă și societate.
Maratonul Vaccinării 2021: două evenimente au fost organizate pentru a sprijini eforturile de vaccinare și a răspunde nevoilor comunității în timpul pandemiei.
Maratonul pentru Viață: această inițiativă a susținut centrele de vaccinare de sector, demonstrând implicarea UMFCD în lupta împotriva COVID-19.
Ziua Mondială a Inimii 2023: eveniment important dedicat conștientizării și prevenirii bolilor de inimă.
Crosul Noi pentru Ei 2023: eveniment unic care a subliniat importanța sănătății și a exercițiilor fizice.
Avem același Sânge 2023: campanie axată pe solidaritate și donarea de sânge.
Asumă-ți să fii Sănătos: campanie de prevenție pentru populație, ce a avut patru ediții, demonstrând angajamentul UMFCD față de sănătatea comunității.
Proiectul „Zâmbet și Educație”: proiect centrat pe educație și sănătatea orală, contribuind la binele social.
Campania Sportul este sănătate activă continuu din 2020 a vizat prin evenimentele sportive organizate să promoveze importanța sportului și beneficiile unui stil de viață echilibrat și sănătos pentru comunitatea academică din București.
Aceste activități reflectă dedicarea UMFCD față de promovarea sănătății, educației și implicarea activă în societate, consolidându-și astfel rolul ca instituție de învățământ superior și centru de cercetare de referință la nivel național și internațional.