Indiferent că ne referim la studiile de Licență, Masterat, Doctorat, Rezidențiat sau la cursurile de pregătire postuniversitară, studenții/rezidenții reprezintă, în mod incontestabil, nucleul preocupărilor Universității, interesul acesteia. Menirea Universității este aceea de a genera cunoaștere prin competență educațională și de a o transfera către studenții ei și către societate.
Domeniul de licență
Numărul de studenți înmatriculați la studii de licență în cele 4 facultăți a crescut anual, până la 10452, atingându-se cifrele maxime la majoritatea programelor de studii. Această creștere se poate observa atât prin numărul mare al locurilor finanțate de la bugetul de stat (6337), cât și prin creșterea capacității de școlarizare pentru modulul de limba engleză.
Datorită numărului mare de candidați, suntem una dintre puținele universități care organizează admitere de tip concurs la toate programele de studii.
În cadrul Facultății de Medicină sunt înmatriculați 1500 studenţi străini la programul de studii universitare de licență în limba română (atât pe locuri finanţate de la buget, dar şi pe cele în regim cu taxă), cât și studenți înmatriculați la programul de studii universitare de licență în limba engleză (modulul de limba engleză - regim cu taxă).
În cadrul Facultății de Medicină Dentară sunt înmatriculați 253 studenţi străini la programul de studii universitare de licență în limba română (în regim cu taxă).
În cadrul Facultății de Farmacie sunt înmatriculați 45 studenţi străini la programul de studii universitare de licență în limba română.
Programele analitice au fost revizuite, dar persistă încă, la unele discipline, în special la cele preclinice, redundanțe, cu numeroase date cu utilitate limitată pentru practică.
A fost inițiat deja programul de studiu al abilităților practice de învățare prin simulare pe manechine, dar la nivel de curriculă există omisiuni legate de comunicarea, managementul aptitudinilor profesionale și cercetarea clinică realizată de studenți.
Domeniul de masterat
Cifra masteranzilor înmatriculați la programele de masterat oferite de către UMFCD a rămas relativ constantă, dar mică. Acest aspect este explicabil prin statutul special al celor trei programe de studii: Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, care în conformitate cu Directiva Europeană 36/2005 conferă absolvenților atât diploma de licență, cât și cea de master, oferind comasat într-un program de studii atât absolvirea Ciclului I – studii universitare de licență cât și Ciclului II – studii universitare de master (exceptarea de la procesul Bologna).
Un aspect vizat este introducerea unor noi programe de masterat care să furnizeze competențe și calificări profesionale noi în corelație cu nevoile societății.
Domeniul de doctorat
Cu un număr de 1275 de doctoranzi înmatriculați la nivelul anului 2019, Școala Doctorală dispune de un remarcabil potențial uman. Cei mai mulți dintre doctoranzi sunt rezidenți, ceea ce crează uneori dificultăți în organizarea programului de cercetare științifică.
În prezent, valorificarea rezultatelor obținute de către doctoranzi necesită o susținere suplimentară din partea Universității pentru a crește atât vizibilitatea cât și calitatea diseminării.
Medicii și farmaciștii rezidenți
Sunt oficial afiliați Universității, la nivel anului 2019, în UMFCD, fiind înscriși un număr de 5879 de medici și farmaciști rezidenți. Planul general de pregătire se bazează pe curricula aprobată pe plan național, iar orele de pregătire teoretică și practică sunt normate în statele de funcții. În sensul respectării curriculei, UMFCD a colaborat cu Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale. În ultimii ani concursul de rezidențiat a fost organizat la nivel național, UMFCD participând activ la buna desfășurare a acestuia.
În prezent UMFCD reprezintă un punct de referință în formarea specialiștilor din domeniul Sănătate din România, prin oferta educațională largă, care acoperă nivelurile Clasificării Internaţionale Standard a Educaţiei (ISCED) 5 - 8.
La nivel instituțional, pe baza tradiției și pe principiul continuității, vizez poziționarea UMFCD ca pol regional european în furnizarea de servicii educaționale în domeniul Sănătate. Prin asumarea acestui demers, îmi propun ca principală direcție de acțiune corelarea ofertei educaționale a UMFCD cu cerințele pieței și societății.
În acest sens, studentul, care este principalul beneficiar și centrul activităților de pregătire profesională, va alege UMFCD, deoarece va avea certitudinea dobândirii competențelor ”state of the art” în subdomeniul în care își va desfășura activitatea.