
Dosarul şi mediile obţinute la Bacalaureat şi în liceu rămân criterii după care se va face admiterea în cele mai multe facultăţi, anul acesta. Excepţie fac, până acum, Medicina, unde universităţile din întreaga ţară vor organiza admitere clasică la toate facultăţile, şi Dreptul de la Universitatea Bucureşti.
Admiterea în facultăţi anul acesta pune la grea încercare atât capacitatea organizatorică a universităţilor, cât şi nervii candidaţilor. Dacă în ceea ce priveşte înscrierea la studiile de licenţă lucrurile sunt clare – toate universităţile oferind candidaţilor posibilitatea de a-şi depune dosarele de înscriere prin mijloace electronice –, la unele facultăţi, admiterea se va organiza atât în formulă clasică – cu prezenţa fizică a candidaţilor –, cât mai ales într-o formulă combinată: dosar plus evaluare online.
Lucrurile nu sunt însă bătute-n cuie, oricând, în funcţie de evoluţia pandemiei, putând să ia o altă întorsătură, atrag atenţia rectorii universitari.
La Medicină, doar cu examen Una dintre facultăţile unde concurenţa este mare este Medicina, unde, la Bucureşti, se înscriu, an de an, peste 4.000 de candidaţi pentru cele 1.500 de locuri existente la toate specializările. „La Medicină, de regulă, e bine să dăm examen. Pentru că a lua în considerare doar rezultatele de la Bacalaureat sau alte note din timpul liceului nu este o chestiune foarte obiectivă pentru calitatea viitorilor studenţi”, explică prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Actualmente, împreună cu rectorii de la universităţile de medicină şi farmacie de la Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova, Târgu Mureş, Jinga încearcă să asigure prezenţa fizică a candidaţilor în săli. „Am stabilit data de 26 iulie ca dată de susţinere a examenului. E zi de duminică şi e mai puţină aglomeraţie în oraşele în care se organizează admiterea. Deci, împreună am stabilit să mergem pe aceeaşi dată, cu prezenţă fizică”, explică rectorul.
O astfel de organizare în condiţii de pandemie ridică numeroase probleme. „Am luat legătura cu mai multe universităţi – Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică, SNSPA, ASE –, eventual o să rugăm şi inspectoratul şcolar să ne dea nişte şcoli unde am putea aşeza în siguranţă candidaţii, cât mai puţini în sală”, mai spune prof. dr. Viorel Jinga.
Sursa Adevarul