- UMFCD este cea mai mare Universitate de Medicină și Farmacie din țară, cu peste 10.000 de studenți pe an, acreditată ARACIS cu programe de studii clasa A.
- Universitatea beneficiază de o tradiție îndelungată și atinge cea mai înaltă poziție dintre universitățile de medicină din România în clasificarea URAP și Top 500 Shanghai.
- UMFCD se bucură de interesul unui număr foarte mare de candidați și al unei competiții acerbe la examenul de admitere, ceea ce îi conferă privilegiul selecției unor studenți cu pregătire generală foarte bună, potențial și interes spre excelență academică.
- Universitatea are un număr optim de cadre didactice pentru a îndeplini criteriile de calitate pentru procesul de învățământ.
- Corpul profesoral are o pregătire de înaltă ținută, în linie cu tradiția și prestigiul Universității ; cadrele didactice ale UMFCD au contribuții importante în domeniul cercetării avansate, în practica medicală de excelență, dar și în asigurarea expertizei necesare la nivel național și internațional în sectorul de sănătate (mulți dintre decidenții de nivel înalt din domeniul sănătății au fost cadre didactice ale UMFCD). UMFCD asigură participarea în consilii de administrație ale unor institute de excelență, la concursuri de manageri, în grupuri de lucru sau la reuniuni internaționale cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Comisia Europeană și Consiliul European (în particular pe perioada Președinției deținute de România).
- Universitatea dispune de o bază tehnico-materială extinsă pentru activitățile de învățământ și cercetare (peste 15.000 mp spații pentru activitatea preclinică, peste 18.000 paturi în spitale de renume, pentru activitatea clinică, 19 centre de cercetare, o bibliotecă extinsă și bine dotată, laboratoare de licență etc). Această bază tehnico-materială este modernizată și înalt tehnologizată pentru unele discipline/specialități.
- UMFCD oferă facilități multiple ale campusului (cămine pentru studenți - UMFCD fiind una dintre puținele universități care onorează toate solicitările de cazare, o bază sportivă modernă, cantine).
- Universitatea a beneficiat de un proces amplu de digitalizare în ultimii trei ani – reflectat prin instrumente informatice de management al școlarității, parteneriatul cu Google, acces gratuit la internet pentru studenți și cadre didactice, dotarea spațiilor de învățământ cu echipamente IT.
- Universitatea are o politică susținută de orientare spre societate și de susținere a studenților (Centrul de Consiliere Psihologică, Educațională și Profesională, burse sociale, burse doctorale, Congresul UMFCD, Congresul Internațional al Studenților).
- Accesul universal la materiale de formare și de cercetare (Biblioteca UMFCD prin fondul propriu de carte și resursele electronice accesibile prin biblioteca virtuală).
- Universitatea a dezvoltat excelente relații internaționale prin acorduri de colaborare, parteneriate cu instituții de prestigiu, profesori invitați, Honoris Causa
- Universitatea are o Editură proprie.
- Situația financiară a Universității este una favorabilă și cu perspective de îmbunătățire în viitor, fiind generată de strategia de dezvoltare instituțională, de contextul legislativ actual și de atractivitatea de care se bucură Universitatea în rândul studenților români și străini.
- Universitatea are ofertă educațională în limba engleză.
|
- Baza tehnico-materială nu este modernizată în totalitate. Unele dintre clădirile din patrimoniul Universității au nevoi urgente de reabilitare și/sau consolidare și există priorități majore de dotare cu echipamente.
- În cadrul unei tendințe tot mai evidente de dezvoltare a abordărilor centrate pe student și a metodelor de predare interactive, la unele discipline persistă pe alocuri unele redundanțe sau legături fragile cu abilitățile și competențele necesare pe piața muncii.
- Programele de mentorat și tutorat sunt încă într-un stadiu suboptim de dezvoltare.
- Sistemul de evaluare internă a cadrelor didactice valorizează activitatea de cercetare, dar pune accent insuficient pe activitatea didactică.
- Nu s-au realizat până în prezent evaluări ale satisfacției cadrelor didactice (inclusiv probleme organizaționale și soluții posibile); un asemenea demers ar favoriza o implicare directă a cadrelor didactice în definirea strategiei de dezvoltare instituțională a UMFCD.
- Activitatea practică a medicilor rezidenți în anumite stagii clinice este măsurată în manieră heterogenă, ceea ce vulnerabilizează validitatea evaluării pregătirii lor profesionale. Acces limitat al studenților și rezidenților la pregătirea bazată pe centre de simulare.
- La nivelul școlii doctorale există unele vulnerabilități, în special legate de vizibilitatea cercetării și de abordările interdiciplinare ale cercetărilor; există puține doctorate conduse în cotutelă.
- Raportarea instituțională a activității de cercetare prezintă unele probleme.
- Comunicarea cu organizațiile sindicale rămâne limitată.
- Organizațiile studențești reprezentative au un sprijin moderat în diseminarea opiniilor /luărilor de poziție.
- Birocrația specifică sistemelor administrative publice.
- Insuficienta dezvoltare a unei culturi organizaționale, suportive.
|