CLASAMENT România își întărește ușor prezența în clasamentul universităților Shanghai Ranking 2023 după domenii de studiu, după ce a ieșit din clasamentul general Shanghai în vară / De două ori mai multe apariții la Matematică, poziție întărită la Științe medicale, nicio apariție la Științe sociale
România înregistrează o creștere a numărului de apariții în prestigiosul clasament universitar Shanghai Ranking după domenii de studiu – ediția 2023, după ce, în vară, rămăsese fără nicio universitate care să o reprezinte în top 1000 al rankingului general Shanghai. Ierarhia după domenii de studiu consemnează prezența instituțiilor românești de 19 ori în diversele liste – în creștere față de anul trecut, când România înregistra doar 14 apariții, dar un nivel scăzut la nivel internațional, ținând cont de numărul foarte mare de secțiuni și universități listate.
Rankingul publicat vineri prezintă prestația universităților în 55 de domenii de studiu, încadrate în categoriile Științe naturale, Inginerie, Științele Vieții, Științe Medicale și Științe Sociale. Este un clasament cu reguli stricte – se aplică, de exemplu, un prag ridicat pentru numărul publicațiilor unei universități, în funcție de domeniu, pentru a putea fi selectate.
- Numărul aparițiilor românești este foarte mic în condițiile în care în fiecare dintre cele 55 de clasamente include, fiecare, sute de universități, iar în total sunt prezentate peste 1.900 de instituții din întreaga lume, dintr-un total de 5000 de universități luate în considerare, din 104 țări și regiuni.
Față de anul trecut, ediția de anul acesta se remarcă printr-o creștere semnificativă a numărului de apariții în domeniul Matematică, de o creștere a numărului de apariții înregistrate de Universitatea Transilvania din Brașov, precum și de o întărire a pozițiilor avute de instituțiile românești, în special UMF Carol Davila din București, în domeniile medicale.
- În timp ce universitățile românești figurează, de cele mai multe ori, la mijlocul sau în coada clasamentelor pentru diverse domenii, Carol Davila apare de trei ori în prima jumătate a rankingurilor pentru Medicină Clinică, Sănătate Publică și Tehnologie Medicală. Și Carol Davila, și UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca au câte 3 apariții în clasament
Universitățile românești nu apar deloc la capitolul Științe Sociale, unde sunt incluse domenii precum Drept, Educație sau Finanțe-Management. Iar prezența la un alt capitol, cel al științelor inginerești, este simbolică.
Performanța universităților românești în Shanghai Ranking 2023 după domenii de studiu, în funcție de numărul de apariții:
- Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – 3
- Universitatea Transilvania din Brașov- 3
- UMF Carol Davila din București – 3
- UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca- 3
- Universitatea din București – 2
- USAMV Cluj-Napoca – 2
- Universitatea din Craiova, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – câte 1 apariție
Domeniile la care apar universități românești
Științe naturale
Matematică (o categorie cu 500 de locuri):
- Universitatea Babeș-Bolyai (201-300)
- Universitatea din București (201-300)
- Universitatea din Craiova (301-400)
- Universitatea Politehnica din București (401-500)
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (401-500)
- Universitatea Transilvania din Brașov (401-500)
Științele Pământului (total 500 de locuri):
- Universitatea din București (301-400)
Ecologie (total 500 de locuri):
- Universitatea Babeș-Bolyai (401-500)
Nu sunt raportate apariții ale universităților românești la studiile de: Fizică, Chimie, Geografie, Oceanografie, Științe Atmosferice.
Inginerie
Energie (total 400 de locuri):
- Universitatea Babeș-Bolyai (201-300)
Știință și Tehnlogie Alimentară (total 300 de locuri)
- USAMV Cluj-Napoca (151-200)
Nu sunt raportate apariții ale universităților românești la studiile de: Inginerie mecanică, Electrică și electronică, Automatizare & Control, Telecomunicații, Tehnologii și instrumente, Inginerie biomedicală, Informatică, Inginerie civilă, Inginerie chimică, Știința materialelor, Nanoștiință & nanotehnologie, Științele mediului, Resurse de apă, Biotehnologie, Inginerie Aerospațială, Inginerie marină, Transporturi, Remote Sensing, Minerit și minerale, Metalurgie.
Științele vieții
Biologie Umană (total 500 de locuri)
- Universitatea Transilvania din Brașov (201-300)
Științe Agricole (total 500 de lociuri)
- Universitatea Transilvania din Brașov (301-400)
Științe veterinare (total 300 de locuri):
- Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca (201-300)
Nu sunt raportate universități românești în cazul domeniului Biologie.
Științe medicale
Medicină clinică (total 500):
- UMF Carol Davila București (101-150)
- UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca (401-500)
Sănătate publică (total 500 de locuri)
- UMF Carol Davila București (151-200)
Stomatologie (total 300 de locuri)
- UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca (201-300)
Tehnologie Medicală (total 400 de locuri):
- UMF Carol Davila din București (151-200)
Farmacie și Farmaceutică (total 500 de locuri):
- UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca (201-300)
Nu sunt raportate universități românești în clasamentul pentru Asistență medicală.
Științe sociale
La niciunul dintre domeniile incluse la Științe sociale edupedu.ro nu a putut identifica Universități românești. Este vorba despre:
- Economie
- Statistică
- Drept
- Științe politice
- Sociologie
- Educație
- Comunicare
- Psihologie
- Administrarea afacerilor
- Finanțe
- Management
- Administrație publică
- Managementul turismului și ospitalității
- Biblioteci/Studii informaționale
La nivel global, în acest clasament domină universitățile americane, cu 4.318 apariții în total, urmate de cele din China (cu 3390 de apariții) și din Marea Britanie (cu 1564 de apariții). Universitățile din SUA apar pe primul loc în 30 dintre cele 55 de domenii, iar Universitatea Harvard apare pe primul loc de 11 ori. Universitățile din China apar pe primul loc în alte 20 dintre clasamente.
Context
Pentru prima dată din 2017 încoace, România nu mai este prezentă, anul acesta, prin nicio universitate în Academic Ranking of World Universities (ARWU) – top 1000, clasamentul internațional general al universităților realizat de Shanghai Ranking Consultancy, autoarea și actualului clasament după domenii de studiu. În ultimii șase ani, singura instituție românească de învățământ superior prezentă continuu în rândul primelor 1000 de universități, conform clasamentului general,, a fost Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, dar nici universitatea clujeană nu mai apare în ediția ARWU pe 2023, publicată în august a.c.. Situația a determinat o amplă dezbatere în mediul academic, referitoare al cauzele acestui regres și la performanțele universităților românești.
edupedu.ro