Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a fost prezent, vineri, la la Sala Palatului, la deschiderea maratonului vaccinării din Capitală, maraton organizat cu ajutorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.
Sorin Cîmpeanu, despre maratonul vaccinării din Capitală: Este o mobilizare excepțională
”Sunt foarte mândru de sistemul universitar românesc. Sunt foarte mândru de inițiativa Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, domnul rector Viorel Jinga. Este o mobilizare excepțională, este vorba de un număr de 1.200 de persoane angrenate în această acțiune, persoane cu pregătire medicală. Este o acțiune de care avem mare nevoie, chiar dacă astăzi numărul localităților în care rata de infectare este peste 1 la mie este de 939. Cu alte cuvinte, față de scenariul în care au mers elevii la școală astăzi, luni avem 185 de localități care, intrând la rată de infectare sub 1 la mie, vor permite elevilor să meargă la școală cu prezență fizică. Este vorba de 80.000 de elevi care se vor adăuga celor 370.000 de elevi care vor începe școala luni, conform calendarului claselor terminale. (…) Luni vom avea 2,5 milioane de elevi care pot să meargă la școală din totalul de 2,9 milioane de elevi”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Întrebat ce mesaj le transmite părinților și cadrelor didactice care încă nu s-au vaccinat, ministrul Educației a răspuns: ”La fel ca noi, cei care nu avem competențe medicale, să întrebăm și să ascultăm cu atenție răspunsurile pe care le primim de la domnul rector și colegii dumnealui, implicați în această acțiune, pentru că nu numai actul de vaccinare, în sine, este cel care se promovează zilele astea, ci și întrebări care să risipească semnele de întrebare referitoare la necesitatea și importanța vaccinării. Să întrebăm și să-i ascultăm pe cei care sunt îndreptățiți să răspundă la aceste întrebări”.
De asemenea, întrebat dacă îi îndeamnă pe elevi și pe studenți să meargă să se vaccineze în cadrul maratonului din Capitală, Sorin Cîmpeanu a precizat: ”Studenții, cu siguranță, da, am făcut deja un apel prin Consiliul Național al Rectorilor. În privința elevilor, așteptăm indicațiile celor care au competență, acreditarea și recomandarea vaccinului pentru categorii de vârstă sub 18 ani. Studenții au peste 18 ani, da, îi îndemnăm, îi susținem pentru a se vaccina într-un număr cât mai mare.
Această acțiune va fi urmată de acțiuni similare organizate de Universitățile de Medicină și Farmacie din Cluj, Iași, Târgu Mureș și Craiova. Mai apoi, sunt convins că în fiecare universitate, pentru a putea veni în sprijinul studenților, se vor organiza centre de vaccinare pentru revenirea la școală, în condiții de normalitate, în toamnă”.
Sursa: https://psnews.ro/