Rectorii celor mai importante universități din țară spun că reîntoarcerea studenților și profesorilor în facultăți depinde în cea mai mare măsură de situația epidemiologică și de campania de vaccinare. Cei mai mulți dintre profesorii universitari vor să se vaccineze – unii chiar condiționează reîntoarcerea lor la predarea fizică de imunizarea anti-Covid – însă deocamdată, pentru că procesul de vaccinare decurge greoi, nu au această posibilitate.
Universitatea Babeș-Bolyai
Contactat de PS News, Daniel David, rectorul universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca a declarat că profesorii afiliați își doresc vaccinarea anti-Covid-19, însă „înscrierile nu merg”, și astfel scad șansele ca studenții să se reîntoarcă la universitate.
„Momentan se discută la nivelul facultăților UBB și săptămâna viitoare se va lua o decizie oficială. Există o discuție în acest moment pentru redeschiderea universității pentru cele 22 de facultăți pentru a vedea cu ce variante mergem în cel de-al doilea semestru. Recomandarea mea este să includem cât mai multă componentă clasică, să vedem cum răspund facultățile, dar să vedem cum va fi situația epidemiologică”, spune rectorul.
De asemenea, acesta a declarat că cei mai mulți dintre profesori se vor vaccina.
„Da, profesorii vor să se vaccineze, avem un procent destul de mare, există interes pentru vaccinare, nu avem o problemă din acest punct de vedere, ci avem o problemă că merg prost înscrierile, nu sunt suficiente locuri, dar interesul e mare.
Sunt șanse mari ca universitatea să se redeschidă, dar asta dacă se vor vaccina profesorii, dar problema e că noi avem în jur 50.000 de studenți, important e să vedem ce se va întâmpla și cu aceștia și care este condiția epidemiologică, deci nu doar profesorii trebuie să fie cei protejați, trebuie să vedem ce facem și cu studenții, iar ei locuiesc în cămine și e mai complicat, dar rămâne de văzut”, a conchis Daniel David .
Universitatea POLITEHNICA din București
De asemenea, rectorul universității Politehnica din București, Mihnea Costoiu, a declarat pentru PS News că un procent semnificativ din numărul de profesori afiliați se vor vaccina.
„Politehnica începe al doilea semestru pe 8 februarie, deci șansa de a avea vaccinați mulți oameni până atunci e mică, dar vom vedea. Deocamdată nu am luat nicio decizie privind redeschiderea universității și probabil că o vom lua spre sfârșitul lunii ianuarie”, spune.
De asemenea, acesta susține că „ majoritatea covârșitoare a colegilor vrea să se vaccineze, dar până nu o vor face, aceștia nu își doresc să se reîntoarcă la facultate”.
„Foarte mulți profesori de la noi vor să se vaccineze, în acest moment procentul este de 70%, și peste 90% la personalul administrativ, dar deocamdată nu au cu ce”, spune rectorul.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”
Rectorul UMFCD, Jinga Viorel a declarat pentru PS News că spera ca din cel de-am doilea semestru să se ajungă cât mai aproape de normalitate pentru realizarea cursurilor.
„Noi, la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, am mers în primul semestru pe sistemul hibrid și fără vaccin. Noi am desfășurat stagiile clinice în spitale, cu mai puțini studenți și o perioadă mai scurtă decât în condiții normale, dar tot semestrul 1 a mers hibrid. Cursurile au fost online, dar activitatea practică a fost cu prezență. După vaccinare vom încerca să ne apropiem de normalitate.
Am vorbit cu reprezentanții Societății Studenților Mediciniști și ei au făcut un sondaj: cam 80% dintre ei și-au exprimat disponibilitatea de a se vaccina, dar să vedem câți dintre ei vor reuși acest lucru, din cauza faptului că a scăzut numărul de doze și vaccinarea se va întinde pe o perioadă mai lungă, iar ei sunt în prima categorie de priorități”, spune rectorul UMFCD.
Despre disponibilitatea profesorilor de a se vaccina, Viorel Jinga susține că 84% dintre aceștia sunt pro vaccinare.
„Dacă situația epidemiologică nu va permite s-ar putea ca cursurile să le avem online, pentru că nu știu dacă vor putea intra în amfiteatru 100 și ceva de studenți, iar noi nu avem amfiteatre foarte foarte mari.
Cursurile le vom avea online probabil, dar în rest sperăm să ajungem cât mai aproape de normalitate. În principiu trebuie să ne reîntoarcem la facultate. Suntem la medicină, și medicina se face la patul pacientului, în laboratoare, nu online și noi ne dorim și ca în cele mai dificile perioade ale pandemiei, facultatea să fie cu prezență fizică”, a conchis rectorul UMFCD
Sursa: https://psnews.ro/